HUID & LASERPRAKTIJK

LITTEKENS

Littekens

Hoe ontstaan littekens?

Een litteken ontstaat bij de genezing van een wond. Een wond geneest in drie fasen. 

  1. De ontstekingsfase duurt één tot vier dagen. Het lichaam reinigt de wond en het genezingsproces begint. 
  2. De regeneratiefase duurt van de vierde tot de eenentwintigste dag. ‘Regeneratie’ betekent: het opnieuw aanmaken van weefsel. 
  3. De rijpingsfase begint de eenentwintigste dag en kan een jaar (of langer) duren. De huid ‘rijpt’: er ontstaat een evenwicht tussen de aanmaak en afbraak van weefsel. Het litteken wordt minder rood, oppervlakkiger en soepeler Harde, verdikte of ‘trekkende’ littekens ontstaan bij een verstoorde wondgenezing. 

Oorzaken zijn bijvoorbeeld een infectie, een slechte algehele conditie of een slechte doorbloeding. Op sommige plaatsen van het lichaam genezen wonden moeilijker, zoals op de knie, rug en elleboog. 

Welke soorten littekens zijn er? 

Bij de meeste mensen geneest een wond normaal. Er blijft een ‘gewoon’ litteken over: een smal streepje. Dit streepje is lichter of donkerder dan de eigen huidskleur.
Bij atrofische littekens is de huiddikte onder het litteken afgenomen. Het litteken is vaak erg dun en ingetrokken.
Hypertrofische littekens zijn brede, roze/rode littekens. Bij de wondgenezing is te veel weefsel gevormd, waardoor het litteken boven op de huid ligt.
Keloïdale littekens zijn te vergelijken met hypertrofische littekens, maar ze groeien ook nog over de grenzen van het wondgebied heen. 

Wat kan Huidtherapie Meijer voor u betekenen? 

We behandelen klachten die zich kunnen voordoen bij een litteken: verdikking, roodheid, pijn, jeuk, verkleuring, verharding, verkleving, slechte doorbloeding, bewegingsbeperking en oedeem (vochtophoping). 

De meest voorkomende behandelingen zijn: 

  • massagetechnieken (bij jeuk en pijn, verdikking, verkleving, doorbloedingsstoornissen en oedeem)
  • drukpakkingen, tape, siliconenpleisters of siliconengel (tegen roodheid, jeuk, hypertrofie en verhardingen) 
  • peeling (bij verkleving) 
  • medische camouflage (bij verkleuring), 
  • microneedling 

Wat kan ik zelf doen?

Een goede wondverzorging kan (afwijkende) littekenvorming voorkomen. Vraag bij grote of diepe wonden advies van een specialist. Korstjes laat u het liefst met rust; krabben verstoort het genezingsproces. Als littekenmassage onderdeel uitmaakt van de behandeling, leert de huidtherapeut u hoe u het litteken thuis zelf kunt masseren.

Zonder verwijzing welkom bij Huidtherapie Meijer

Ook zonder verwijzing bent u welkom bij de Huidtherapie Meijer. Doordat de huidtherapeut direct toegankelijk is, hoeft u niet eerst een verwijzing te overleggen, u kunt zelf een afspraak maken bij de Huidtherapie Meijer. 

Vergoeding vanuit de zorgverzekeraar

Sommige behandelingen die worden uitgevoerd door de huidtherapeut kunnen (deels)vergoed worden vanuit de (aanvullende)zorgverzekering. De vergoedingen verschillen sterk per polis en zorgverzekeraar. Uw eigen zorgverzekeraar kan u vertellen welke rechten op vergoeding u heeft bij welke behandeling.

Vragen?

Voor vragen of meer informatie over litteken behandeling kunt u contact opnemen met Huidtherapie Meijer.