HUID & LASERPRAKTIJK
GOEDAARDIGE HUIDTUMOREN
Goedaardige huidtumoren
Welke verschillende soorten zijn er?
Er zijn veel verschillende soorten huidoneffenheden. De plekjes zijn goedaardige, maar worden vaak als cosmetisch storend ervaren. De bekendste vormen van huidoneffenheden zijn onder andere: ouderdomswratten/verruca seborrhoica, steelwratjes/fibromen, skintags, dermale naevus, angiomen/bloedblaasjes, xanthelasma dermatosis papulosa nigra. Ze zijn allen goedaardig en kunnen middels diverse methoden worden verwijderd.
Hoe herken in een fibroom?
Een fibroom is een klein goedaardig gezwel van bindweefsel. Meestal betreft het weke fibromen. Dit zijn zachte bobbeltjes die op het hele lichaam kunnen voorkomen, maar vooral in de hals, onder de oksels, in de liezen of op het bewegende ooglid. Het lijkt soms of het fibroom een steeltje heeft. Daar komt de naam ‘steelwratjes’ vandaan, maar het zijn geen wratjes. In mindere mate komt ook het harde fibroom voor, op een arm of een been. Ze voelen aan als een hard schijfje met vaak wat donkerder gekleurde huid eromheen. Behandeling van beide soorten is niet noodzakelijk, maar kan esthetisch gezien wenselijk zijn.
Ouderdomswratten ook wel verruca seborrhoica genoemd, zijn veel voorkomende goedaardige vormsels aan de huid, met name bij oudere mensen (boven de 50 jaar). De afwijkingen kunnen echter ook reeds bij mensen boven de 30 ste jaar worden gezien. Zij komen bij mannen en vrouwen even vaak voor, maar komen bij gekleurde rassen veel minder voor. De Latijnse benaming is verruca seborrhoica (Engels: seborrheic keratosis).
Wat kan ik er zelf aan doen?
Het steeltje van een weke-fibroom wekt misschien de indruk dat het eenvoudig te verwijderen is. Maar ga er liever niet zelf mee aan de gang. De huid raakt beschadigd en er bestaat kans op een infectie of littekenvorming. Bovendien groeit een niet volledig verwijderd fibroom weer aan.
Er valt ook niets te doen om het beloop van ouderdomswratten te beïnvloeden of het ontstaan van de wratten te voorkómen. Afgeraden wordt om bestaande wratten zelf af te krabben, doordat het zo ontstane wondje kan gaan infecteren. Indien u toch van de wratten af wilt, kunt u deze beter door een huidtherapeut of huisarts laten verwijderen.
Wat voor behandelingen biedt Huidtherapie Meijer?
Bij coagulatie branden we snel en vrijwel pijnloos het steeltje van het fibroom door met een hete naald. Er blijft een minuscuul wondje achter dat snel geneest. We behandelen dit middels de Apilus Senior of de Zapper. Ook kan er gekozen worden om de KTPlaser in te zetten om de goedaardige huidtumor te verwijderen. Dan wordt het verwijderd doormiddel van een lichtbron. Naast deze methoden is er ook nog de currette. Hiermee kunnen de huidoneffenheden ook worden verwijderd. Welke methode het meest geschikt is, wordt samen met u besproken tijdens de intake.
Verruca seborrhoica kunnen we gecontroleerd middels een curette van de huid afschaven. Ze kunnen ook door coagulatie worden verwijderd.
Zonder verwijzing welkom bij Huidtherapie Meijer
Ook zonder verwijzing bent u welkom bij de Huidtherapie Meijer. Doordat de huidtherapeut direct toegankelijk is, hoeft u niet eerst een verwijzing te overleggen, u kunt zelf een afspraak maken bij de Huidtherapie Meijer.
Vergoeding vanuit de zorgverzekeraar
Sommige behandelingen die worden uitgevoerd door de huidtherapeut kunnen (deels)vergoed worden vanuit de aanvullende zorgverzekering. De vergoedingen verschillen sterk per polis en zorgverzekeraar. Uw eigen zorgverzekeraar kan u vertellen welke rechten op vergoeding u heeft bij welke behandeling.
Vragen?
Voor vragen of meer informatie over het verwijderen van huidoneffenheden kunt u contact opnemen met Huidtherapie Meijer.